XS
SM
MD
LG
Державний університет інформаційно-комунікаційних технологій

(Державний університет телекомунікацій)


Адреса:
03110, Україна
м. Київ, вул. Солом'янська, 7
Контактна інформація:
Державний університет інформаційно-комунікаційних технологій

(Державний університет телекомунікацій)

Приймальна комісія

Мотиваційний лист

Вступ 2024
Правила прийому
Перелік спеціальностей для вступу на 1 курс
Перелік конкурсних предметів для вступу на 1 курс
Вартість навчання
Державне замовлення
Програми вступних іспитів
Результати фахових іспитів
Списки рекомендованих до зарахування 2023
Накази про зарахування
Списки на фахові іспити
Поширені запитання
Поширені запитання - Магістр
Порядок дій абітурієнта для вступу на навчання до ДУТ
Консультації до національного мультипредметного тесту
Консультації до фахових іститів
Путівник учасника НМТ-2023
Вступ на 2 курс
Вступ на 3 курс
Вступ в магістратуру
Пільгові категорії вступників
Положення про приймальну комісію
Контактна інформація
Апеляційна комісія
Пропозиції щодо обсягів прийому та випуску за державним замовленням
Про освітній центр «Крим-Україна», «Донбас-Україна»

Мотиваційний лист

Одним із критеріїв вступу 2022 буде мотиваційний лист, запроваджений ще у 2020 році. Як повідомило МОН України, мотиваційний лист матиме різну вагу для вступників на бюджет і контракт. Так, для вступу на бюджет його буде застосовано лише для рейтингування вступників з однаковим конкурсним балом, а для вступу на контракт він може бути основою для рейтингування вступників.

Відповідно до Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення освітньої діяльності у сфері вищої освіти». Одна з його новацій – написання абітурієнтами мотиваційного листа.

Відтепер, вступникам доведеться не лише здавати ЗНО, що в 2022 році змінено на Національний мультипредметний тест, але і доводити навчальним закладам, що студенти достатньо вмотивовані, щоб навчатися в їхньому виші.

 

МОТИВАЦІЙНИЙ ЛИСТ ПРИ ВСТУПІ ДО ЗАКЛАДУ ВИЩОЇ ОСВІТИ

Мотиваційний лист – це ваш шанс представити себе як вмотивовану, яскраву та дуже здібну особистість, готову вступити до університету. Зробіть свій лист яскравим особистим описом вашого унікального «я», щоб показати, хто ви є і чому ви хочете, щоб вас прийняли.

 

Що таке мотиваційний лист і навіщо він потрібен?

Мотиваційний лист – це документ, що складається і подається вступником до закладу вищої освіти, у якому пояснюються причини, через які вступник вважає себе найкращим кандидатом для вступу на відповідну навчальну програму. Підготовка такого листа вимагає детального дослідження вступником загального академічного середовища університету та різних освітніх програм.

Такий лист має подвійну цінність. З одного боку, він дещо збільшує конкурсний бал, і це може бути важливим аргументом при вступі. За однакових балів ЗНО заклади освіти зможуть надати перевагу найбільш вмотивованим абітурієнтам. З іншого боку, пишучи мотиваційний лист, вступник отримує додаткову можливість обміркувати та аргументувати своє рішення, утвердитись у своєму переконанні вступити на відповідну освітню програму або змінити свою думку.

 

Як написати хороший мотиваційний лист для вступу до університету?

На сайті Motivation-letter.com пропонується дотримуватись п'яти порад для того, щоб написати хороший мотиваційний лист:

1. Пізнайте себе. Для написання хорошого мотиваційного листа потрібно добре обміркувати та зрозуміти для самого себе, чому ви зацікавлені в цьому конкретному закладі чи освітній програмі. Запишіть щонайменше п’ять унікальних рис, здібностей чи властивостей, завдяки яким ви виділяєтеся серед усіх інших. Оберіть лише ті, які ви збираєтеся використати у своєму листі, щоб довести приймальній комісії, що ви є цінним кандидатом.

2. Дослідіть предмет. Оберіть університет і спеціальність, на які ви претендуєте. Дослідіть їх якомога глибше. Дізнайтеся деталі, такі як місія, бачення та девіз університету (факультету) або навіть результати навчання, яких ви повинні досягнути для отримання освітнього ступеня. Ви пройдете довгий шлях до того, коли почнете складати мотиваційний лист. Чим конкретнішими і більш орієнтованими на деталі ви будете у своєму листі, тим краще. Також подивіться приклади мотиваційних листів в інтернеті.

3. Зробіть перший проєкт. Це важлива частина процесу оформлення вашого листа. У деяких випадках потрібно приблизно 3–4 чернетки, щоб написати мотиваційний лист. У кожному проєкті слід почати із запису основних ідей і роботи над окремими розділами.

4. Перечитайте лист і перевірте, що ви відповіли на всі важливі запитання. Хто ви та для чого звертаєтесь? Як ви дізналися про університет / факультет / спеціальність? Чому ви хочете навчатися в університеті / на факультеті /на спеціальності? Що робить вас найкращим кандидатом, якого можна прийняти? Підсумуйте, яка саме кваліфікація, життєвий досвід, досвід роботи та особисті якості підготували вас до навчання в університеті.

5. Завершіть лист. Переконайтеся, що ваш лист поміщається на одну сторінку, написаний правильним шрифтом і ви перевірили правопис та граматику. Дайте його прочитати декільком людям для ознайомлення й коментарів. Це справді допомагає.

Мотиваційний лист – це ваш шанс представити себе як вмотивовану, яскраву та дуже здібну особистість, готову вступити до університету / на освітню програму / курс. Зробіть свій лист яскравим особистим описом вашого унікального «я», щоб показати, хто ви є і чому ви хочете, щоб вас прийняли.

Корисну інформацію, що стосується підготовки мотиваційного листа, можна також знайти в статті Як написати ефективний мотиваційний лист?

 

Які вимоги ставляться до мотиваційних листів?

Мотиваційний лист є результатом особистої творчої праці абітурієнта, тож у зарубіжних вишах зазвичай не встановлюється якихось уніфікованих вимог щодо його структури та змісту. Однак заклади вищої освіти можуть публікувати на сайті зразки мотиваційних листів і правила їхнього оформлення (наприклад, щодо структури листа, його обсягу). Тому вступник заздалегідь повинен ознайомитись із сайтом обраного ним університету та підготувати лист відповідно до таких вимог і правил.

Разом з цим, мотиваційний лист повинен відповідати формальним вимогам, що ставляться до ділових листів:

  • зміст повинен бути лаконічним. Короткий виклад думок і використання найменшого числа слів заощадить дорогоцінний час зайнятої людини. Тільки важливі деталі, факти, цифри;
  • чітка структура спростить прочитання листа. Заздалегідь продуманий план дозволить конкретно вказати на значущі аспекти проблеми. Для спрощення читання бажано розбивати текст на абзаци, кожен з яких має містити певну концепцію;
  • неприпустимість емоцій. Лист не повинен мати емоційного відтінку, треба прагнути стриманості, розважливості, серйозності, практичності;
  • простота у викладі, яка дасть адресату можливість швидко зрозуміти зміст прочитаного;
  • неприпустима наявність орфографічних і стилістичних помилок.

 

Якою має бути структура мотиваційного листа?

Мотиваційний лист повинен бути написано грамотно з дотриманням чіткої структури викладення інформації:

  • Розмір – 1-2 аркуші:
  • Формат сторінки – А4;
  • Кегль шрифту – 12;
  • Інтервал між рядками – 1,5.

Структура мотиваційного листа повинна містити «шапку», звертання, вступ, основну та заключну частини.

«Шапка» – частина листа, де містяться відомості про адресата (назва закладу вищої освіти, прізвище та ініціали особи, якій адресується лист) та адресанта (прізвище, ім’я, по батькові, адреса для кореспонденції та електронна адреса, номер телефону) – яка розташовується в правому верхньому куті листа.

Приклад:

Ректору
Державного університету телекомунікацій
Толубко В.Б.
Абітурієнта
Прізвище Ім'я По-батькові
Повна адреса проживання
Контактний номер телефону

Шанобливе звертання є важливою складовою мотиваційного листа. Воно надає листу офіційного характеру та привертає увагу адресата (наприклад: «Шановний Василю Михайловичу!»). Звертання зазвичай виділяється напівжирним шрифтом та/або курсивом і вирівнюється по центру.

Через один рядок після звертання розміщується вступ, який є першим абзацом листа. У цьому абзаці викладається його мета і причина написання (наприклад: «Звертаюся до Вас у зв’язку з…»). У цій частині варто коротко пояснити, чому вступник обрав саме цей університет і як, на його думку, навчання в університеті сприятиме його професійному розвитку і зростанню.

В основній частині описуються факти, які зможуть позитивно вплинути на вирішення питання про зарахування на навчання. Дивлячись на академічні та соціальні здобутки, навички й здібності вступника, приймальна комісія може схилитися до думки, що він буде успішним студентом.

Ця частина починається з другого абзацу мотиваційного листа та може складатися з двох-трьох абзаців. Як логічне продовження вступної частини листа, її можна розпочати з характеристики професійних цілей вступника, описати, що саме його цікавить в обраній ним освітній програмі та професії, ким він себе бачить після завершення навчання тощо. Така інформація свідчить про те, що він усвідомлює, яку освітню програму обирає, яку професію хоче здобути, і що навчання допоможе йому стати хорошим фахівцем в обраній сфері. Саме в цьому абзаці вступник доводить, що він є вмотивованою особою з добре визначеною метою.

У наступному абзаці вступнику потрібно описати:

  • свої здобутки, що будуть корисними для навчання за фахом (успіхи в навчанні, участь у проєктах і майстер-класах, володіння іноземними мовами та інше);
  • здобуті знання та навички, які допоможуть у навчанні на обраній спеціальності;
  • хороші академічні результати з певних предметів, які пов’язані з освітньою програмою та ін.

Важливою складовою мотиваційного листа може бути інформація про соціальні навички, необхідні для здобуття окремих професій та подальшої успішної роботи за фахом (наприклад, психологом, педагогом, юристом, менеджером тощо).

Заключна частина має завершуватися маленьким підсумком на два-три речення, які мають підтверджувати готовність вступника навчатися і вказують на його впевненість у правильному виборі освітньої програми.


Зразок написання мотиваційного листа для вступу на бакалаврську програму «Інженерія програмного забезпечення» 

  Ректору
Державного університету телекомунікацій
Толубко В.Б.
Абітурієнта
Прізвище Ім'я По-батькові
Повна адреса проживання
Контактний номер телефону

 

    На сайті Державного університету телекомунікацій я з надзвичайним зацікавленням прочитав інформацію про бакалаврську програму за спеціальністю «Інженерія програмного забезпечення». У цьому мотиваційному листі, я прошу Вас розглянути мою кандидатуру, як майбутнього студента за цією спеціальністю.

     У червні цього року, я закінчив навчання у «назва школи» школі і отримав атестат з відзнакою. Найвищі оцінки я здобув з математики та інформатики. Я також маю високі бали з інших природничих наук, таких як хімія та фізика. Я переконаний, що ці навчальні дисципліни допомогли мені змінити себе на краще, та підготували до навчання на цій бакалаврській програмі. Однак найбільшу мою зацікавленість становлять саме математика та програмування, які я вивчаю не лише в межах шкільної програми, але й самостійно за допомогою книжок та безкоштовних онлайн курсів (зокрема, на платформах дистанційного навчання «назва платформи», «назва платформи», «назва платформи» завдяки яким я отримав сертифікати про успішне проходження курсів «назва курсу», «назва курсу», «назва курсу»).

    Зацікавленість розробкою програмного забезпечення виникла в мене близько трьох років тому, коли я вперше спробував писати коди для комп’ютерних ігор на домашньому комп’ютері та створювати невеликі веб-сайти. З тих пір я страшенно захопився цим заняттям. Я почав вивчати різні мови програмування та створювати невеликі власні проекти.

    Навчаючись у школі, я намагався зробити свій внесок в її діяльність, допомагаючи вчителю інформатики у проведенні занять, беручи участь у декількох заходах, таких як зустрічі з розробниками програмного забезпечення, викладачами університетів, що навчають програмуванню та ін.

    Окрім цього, я старанно вивчаю англійську мову, оскільки розумію, що ця мова надзвичайно важлива та необхідна для тих, хто має намір у майбутньому працювати у міжнародній ІТ компанії. Як мені відомо, у вашому університеті майбутні програмісти поглиблено вивчають професійну англійську мову і завдяки цьому отримують можливість під час навчання стажуватись у найкращих ІТ компаніях, що працюють в Україні та отримувати сертифікати від найкращих ІТ компаній, що допомагають в успішному працевлаштуванні.

     Вдома я також багато працюю з комп’ютерами. Наприклад, минулого року я склав свій другий персональний комп’ютер з нуля, а також один для мого брата. Мені вдалося зібрати сервер, робота над яким виявилась дуже цікавим досвідом, оскільки вона допомогла мені краще зрозуміти, як працює комп'ютер і як взаємодіють різні процесори та набори чіпів. Крім того, я самостійно виявив і подолав технічні труднощі, пов’язані зі створенням комп’ютера.

    Що стосується навчання в університеті, то я прагну поєднати всі знання, які я накопичив за ці роки, і намагаюся поглибити своє розуміння інформатики та комп’ютерної техніки. Я вирішив піти цим шляхом, який  більше пов’язаний з програмним забезпеченням порівняно з апаратним, через мій більший інтерес до інженерії програмного забезпечення, що поєднується з моєю здатністю вирішувати проблеми пов’язані з розробкою комп’ютерних програм. Я відчуваю, що моя пристрасть до написання кодів дозволить мені досягти значних успіхів протягом навчання у Державному університеті телекомунікацій.

     Я сподіваюся, що мені вдалося переконати Вас у своїх здібностях та вмотивованості до вивчення інженерії програмного забезпечення у Державному університеті телекомунікацій. Я дуже сподіваюся на вашу позитивну відповідь та всім серцем прагну почати вчитися у вашому університеті!

    З повагою, _______________

Цей приклад наведений для ознайомлення із загальними принципами написання мотиваційного листа. Не копіюйте текст цього листа і не використовуйте його при вступі до закладу вищої освіти. Пам’ятайте, що успішний мотиваційний лист це завжди ваша особиста історія, що розповідає саме про вас та відображає вашу зацікавленість у вступі на ту чи іншу спеціальність закладу вищої освіти. 

 

На допомогу випускнику – вступнику до закладу вищої освіти підготовлено методичні рекомендації для написання МОТИВАЦІЙНОГО ЛИСТА.

Ознайомитись з методичними рекомендаціями для написання мотиваційного листа, розробленими НМЦ Державного університету телекомунікацій можна за посиланням -  Методичні рекомендацїї для написання мотиваційного листа.pdf

Контактна інформація

Тел. +38(066)227-46-60 
(Viber, Telegram)

+38(044) 249-25-91

Email: vstup.dut@gmail.com

Приймальна комісія працює:

пн-пт з 08.00 до 17.00

сб-нд з 08.00 до 13.00

Новини

Всі новини
Переглядів: 51 698